Kezdőlap » Hasznos tudnivalók
GYAKRAN ISMÉTeLT KÉRDÉSEK

Hasznos tudnivalók laborvizsgálat előtt

Hogyan készüljünk a laboratóriumi vérvételre?

A vérvétel (phlebotomia) az egyik leggyakrabban alkalmazott orvosi beavatkozás. A vérvétel legtöbb

esetben a könyökhajlatban található vénából történik, hiszen itt vannak a legkönnyebben hozzáférhető,

legjobban kitapintható vénák és a beavatkozás helyéről történő vérzést a páciens erős nyomással

megszüntetheti.


Az asszisztens először stranguláló gumit (érleszorítót) helyez a kar felső részére, ami azért fontos,

mert így a vénák jobban látható és tapinthatóvá válnak. A kitapintott helyet lefertőtlenítik, steril tűvel

apró szúrást ejt, majd a vérvételi csöveket, a szakma szabályai szerint meghatározott sorrendben, a tű

végére helyezi. A beavatkozás után a páciens nyújtott karral a vérvétel helyére papírvattát szorít 5

percig, ha véralvadásgátlót szed 10 percig, hogy ne alakuljon ki véraláfutás (haematoma) és a vérzés

megszűnjön.


Abban az esetben, ha a páciensnél korábban előfordult rosszullét, vagy ájulás (kollabálás), mindig

előre jelezze, mert ilyenkor lehetőség van arra, hogy a vérvétel fekvő helyzetben történjen, ezzel is

elkerülve az kollabálást. Amennyiben a fertőtlenítőre allergiás mindenképpen jelezze, mert ebben az

esetben másik szert használ az asszisztens.

Étkezés

A vérvétel általában éhgyomorra történik, ebben az esetben a beavatkozást megelőző 10 órában táplálékot ne fogyasszon. A vizsgálat napját megelőző este figyeljen arra, hogy zsíros ételeket és magas fehérje tartalmúakat ne fogyasszon. Semmi esetre se koplaljon, mivel ez számos paraméter változását befolyásolja és így előfordulhat, hogy fals eredményt kap, meg kell ismételni a vizsgálatot. A vérvétel napján folyadékot lehet inni, arra azonban figyelni kell, hogy ez szénsavmentes víz legyen, nem tartalmaz cukrot és édesítőszert. Nem ajánlott a kávé fogyasztása, még abban az esetben sem, ha nem tartalmaz cukrot és tejet sem.

Vannak speciális esetek, amikor nem éhgyomorra történik a vizsgálat, ezért a kezelőorvost mindenképpen érdemes megkérdezni a vérvétel előtt a különböző táplálkozási előírásokat illetően. Más esetben az időpontfoglaláskor mindenképpen kérdezze meg az asszisztenst, hogy milyen előírásokat kell betartania, hogy ne kelljen a vizsgálatot megismételni.


Fizikai aktivitás

A vérvételt megelőző napon kerülje az erős fizikai terhelést, mert vannak olyan vizsgálatok, melyek eredményét befolyásolja.

Élvezeti cikkek

A kávé illetve tea olyan anyagokat tartalmaznak, melyek befolyásolják az eredményeket, ezért ezek fogyasztása szigorúan tilos a vérvétel előtt, különösen máj, vese és gyomor paraméterek levétele esetén. A dohányzás sem ajánlott, mivel némely esetben fals eredményt okoz (pl: magasabb CEA érték). 

Gyógyszerek

A gyógyszerek hatással vannak mind az anyagcserére, mind a szerveink működésére, ezért ajánlott a vérvétel után bevenni ezeket. Amennyiben ezt a kezelőorvos máshogy rendeli el, mindenképp vegye be őket reggel a szokásos időben egy pohár szénsavmentes vízzel.

Glükózterhelés (cukorterhelés, inzulinrezisztencia vizsgálat)

Fontos, hogy a vizsgálat reggelén éhgyomorra kell érkezni, előtte legalább 10 órán keresztül inni és enni sem szabad. A vérvétel előtti 3 napban szénhidrátcsökkentett étrend fogyasztása szükséges a pontos eredmény érdekében. Habár a vizsgálatot nyugalmi körülmények között végezzük, mely idő alatt sem dohányozni, enni, fizikai aktivitást végezni nem szabad, az azt megelőző napokban mindent ugyanúgy kell csinálni, ahogyan azt szokta. 

A vizsgálat általában 2 órát vesz igénybe, ritka esetben 3 órát, de ezt a kezelő orvossal érdemes megbeszélni. Első lépésben ujjbegyes mintavétel szükséges, mert abban az esetben, ha a mért eredmény 7,0 mml/l felett van a terhelés nem végezhető el. Amennyiben az eredmény 7,0 mml/l, vagy alatta van, megtörténik a 0. perces vénás vérvétel. Ezt követően, maximum 300 ml vízben feloldva a 75 gramm glükóz oldatot, kell meginnia a páciensnek, melyet hozhat is a vizsgálatra, de laborpontjainkon ez biztosítva van. Az ivástól számított 60. és 120. újra történik 1-1 vénás vérvétel, de ilyenkor glükóz oldatot már nem kell inni és nem lesz ujjbegyszúrás sem. Ha a páciens, vagy kezelőorvos külön kérése, van 5 pontos cukorterhelés, mely menete megegyezik a fentebb leírtakkal, de ebben az esetben fél óránként történik a vénás vérvétel. 

A vizsgálat előfordulhat émelygés, szédülés, hányinger, fejfájás, melyeket minden esetben jelezze az asszisztensnek. Hányás esetén a vizsgálatot fel kell függeszteni és egy másik időpontban megismételni. 

Fontos tudni, hogy 43 kg alatti személyeknél nem végzünk terhelést!Vizeletminta leadás

A vizeletmintát mindig tiszta edényben kell szállítani, steril csak a mikrobiológiai vizsgálatokhoz szükséges. Legcélszerűbb a reggeli, első vizeletből vett középsugaras minta, mert ez koncentráltabb, mint a nappali vizelet.  1 dl vizeletre van szükség a vizsgálathoz. A vizelet első és utolsó adagja nem kerül a mintavételi pohárba, csak a középső vizeletsugarat kell ide üríteni, úgy nevezett középsugaras mintát kell leadni. Menstruáció ideje alatt kerülni kell a vizeletminta leadását.


Gyűjtött vizelet

A legtöbb analízishez 24 óráig kell gyűjteni a vizeletet, de vannak eltérő esetek, ilyenkor a kezelőorvos kérheti másképpen, ezt mindenképpen jelezze a mintaleadásnál. 

A vizeletgyűjtés napján reggel ürítse ki a hólyagját, erre a vizeletre nem lesz szükség, de jegyezze fel az időpontot, mert innen kell a 24 órát mérni. Ezután a vizeletet a megfelelő nagyságú edénybe, üvegbe kell üríten és a 24 óra leteltekor a hólyagot a kezdéssel ellentétben ürítse ki a gyűjtőedénybe, ez fontos az eredmény pontossága miatt.  A gyűjtést tisztára mosott 2L-es befőttesüvegbe vagy ásványvizes palackba célszerű végezni. Ilyenkor érdemes egy kifejezetten erre a célra vett mérőpohárba felfogni a vizeletet és abból átönteni a gyűjtőedénybe, így kapja a legpontosabb eredményt. A gyűjtés ideje alatt a vizeletet hűvös helyen kell tartani. A 24 óra elteltével a vizeletet alaposan össze kell keverni és 1-2 dl mennyiséget át kell önteni egy tiszta üvegbe. Ezt a kis mennyiséget kell a laboratóriumba vinni, de nagyon fontos hogy a lemért vizeletmennyiség értékét le kell írni és mindenképpen tudatni kell az asszisztenssel a végeredményt, hiszen ez fontos a vizsgálat pontossága miatt.

Ritka esetekben speciális üvegben kell a vizeletet gyűjteni, melyről az időpontfoglaláskor tud tájékozódni és az előre elkészített üvegek átvételéről is.


A vérvétel szövődményei

A vérvétel egy invazív beavatkozás, a leggyakoribb szövődmények a haematóma (véraláfutás) és a vénagyulladás (phlebitis). Ezeket nem minden esetben lehet elkerülni, de segít, ha a vérvétel utáni teendőket betartjuk.

Vérvétel után a beavatkozás helyét 5 percig kell nyomni, nyújtott karral, ha véralvadásgátlót szed akkor 10 percig. A vérvétel napján az érintett kart ne terheljük a vizsgálat utáni órákban pl.: ne abba a kézben tartsuk a táskát, ne cipeljünk, ne csináljunk súlyzós edzést. 

Ha a vérvétel helye mégis haematómás lesz, vizes ruhás borogatást alkalmazzunk. 


Székletvér vizsgálat

A széklettartály patikában beszerezhető, ebben kell a mintát a laborba hozni. Általában 3 különböző időpontban vett mintára van szükség. Ez lehet 3 egymást követő nap, vagy ugyan azon a napon 3 különböző mintából.  A mintát 9-37 °C-on lehet tárolni 18 napig. A meghatározást zavarhatja a menstruáció, vagy ha vérző aranyeres csomók vannak jelen, illetve ha a vizeletben vér található. Alkohol, aszpirin és más gyógyszerek gyomorvérzést okozhatnak az irritáció miatt, ezért ezek fogyasztását a mintavétel előtt legalább 48 óráig nem ajánlott.


Vannak speciális székletvizsgálatok, melyeket speciális tégelyben lehet leadni, ezek átvételéről és a mintavételről időpontfoglalásnál kérhet információt. 


Ha a vizsgálattal kapcsolatban bármilyen kérdése van, hívja a +36 30-661-5076-os telefonszámot, vagy az info@karlabmedical.hu email címen tud érdeklődni. 

Bármilyen kérdéssel forduljon hozzánk bizalommal, a kolleganők teljes körű tájékoztatást adnak.